Dijital Reklam İçin Bütçe Belirleme Teknikleri

Dijital pazarlama stratejinizi oluştururken, ayıracağınız dijital reklam bütçesini detaylı bir şekilde hazırlamanız gerekir. Hangi kanallara, nasıl bir yatırım yapacağınızı önceden belirlemeniz, bütçenizin yönetiminin doğru yapılmasına olanak tanır.
Dijital reklam bütçesi nasıl yapılır?
- Hedeflerinizi Belirleyin: Yapacağınız ilk şey, hedef kitlenize hangi pazarlama kanalları ile ulaşacağınızı belirlemektir.
- Rakip Analizi Yapın: Rakiplerinizi inceleyin. Ardından hangi kanallarda ne tür ve sıklıkta reklam kampanyaları yürüttüklerini inceleyip, kendi firmanız için en doğru kampanyayı üretin. Böylece hedef kitlenizin bu kampanyalara verdikleri tepkiyi de analiz edebilme şansınız artar.
- Genel Pazarlama Bütçenizi Belirleyin: Yıllık olarak şirketinizin pazarlama çalışmalarına ayıracağınız bütçeyi belirleyin. Bu plan çerçevesinde dijital pazarlama çalışmalarının yanı sıra (varsa) offline pazarlama çalışmaları da yer almalıdır. Böylelikle yıllık olarak elinizdeki bütçeyi bilirsiniz. Pazarlama çalışmalarınızı bu doğrultuda yapabilirsiniz.
- Dijital Pazarlama Bütçe Dağılımı Belirleyin: Genel pazarlama bütçenizi belirleyin. Bundan sonra dijital pazarlama bütçenizi de ayarlayın. Şimdi sıra dijital pazarlama bütçenizi kanallar arasında dağıtmaya geliyor. En yaygın kullanılan dijital pazarlama kanalları şunlardır:
- Google Ads
- Sosyal medya reklamları
- Influencer Marketing
- SEO
- Content Marketing

Hedef kitlenize en iyi şekilde ulaşacağınızı düşündüğünüz pazarlama kanalını belirledikten sonra, elinizdeki bütçenin önemli bir bölümünü size en uygun olan kanal için kullanabilirsiniz. Örneğin; Google Ads çalışmalarıyla hedef kitlenize ulaşmayı planladığınızı varsayalım. Bu kanal için ayırdığınız bütçe daha fazla olmalı. Sosyal medya ve diğer içerik pazarlama çalışmaları daha az bütçeyle ve ikinci planda kullanılabilir.
Bunların yerine, hedef kitleniz sosyal medyada daha aktif ise sosyal medya ve içerik pazarlama çalışmalarınızın birincil plana almanız daha iyi olacaktır. Bu durumda da reklam ve pazarlama bütçenizi bu kanallara eşit bir şekilde yaymanız gerekmektedir.
Bütçe planı yaparken en önemli konu sizin için birincil olan reklam kanalını belirlemek olacaktır. Öncelik sırasını yaptıktan sonra, bu kanalı besleyecek diğer pazarlama çalışmalarınızı belirlemeli ve sonrasında da bütçenin geri kalanını bu alanlara dağıtmalısınız.
Dijital pazarlamanın en tercih edilir olmasının nedeni ölçümleme yapabiliyor olmasıdır. Bununla birlikte dönüşleri raporlayabilmenizdir. Bu nedenle, daha önce yapmış olduğunuz çalışmaları incelemeniz gerekir. Bu inceleme, bütçe dağılımında ve yönetiminde doğru kararlar almanızı sağlayacaktır. Hangi kanala ne kadar yatırım yaptığınıza ve nasıl dönüşler aldığınıza bakarak, kazancınızın ne kadar arttığını hesaplayabilirsiniz. Yeni planlamada da bu rakamlardan faydalanarak, bütçeleme yapabilirsiniz.
Dijital Reklam için Google Ads
Google Ads, en etkili dijital pazarlama araçlarından biridir. Çok geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Google reklam aracının bu denli yoğun ilgi görmesinin başlıca sebebi reklam bütçesi belirleme sürecinin tamamını reklam verenlerin kontrol edebiliyor olmasıdır.
Bu sistem, dijital reklam harcamaları konusunda reklam verenlere tam bir hâkimiyet sunar. İsteğe bağlı olarak anlık değişimler için de müsaittir.
Google Ads Nasıl Çalışır?
Google Ads, anahtar kelimelerin arama motorlarında aratılması halinde reklamlarınızı yayınlayan bir algoritma bütünüdür. Bu da demek oluyor ki, yanlış anahtar kelime seçimleri reklamlarına tıklamasını istenilen hedef tıklama sayısından bir hayli uzaklaştırır. Anahtar kelimeleri hedef kitlenize uygun seçmeniz gerekir. Böylece potansiyel müşterilere ulaşabilirsiniz. Müşterilerinize ürününüzün/hizmetinizin tanıtımını en doğru şekilde yapabilirsiniz.
Google’a dijital reklam verirken doğru bir bütçe planlaması yapmanız önemlidir. Günlük reklam bütçenizi ya da aylık reklam bütçenizi en avantajlı şekilde planlamalısınız.
Google Ads Bütçesi Belirleme!
Örneğin tıklama başına maliyetiniz 0.50 TL. Hedefinizin ise bir günde ortalama olarak 500 tıklama almak olduğunu düşünelim. Bu durumda günlük bütçeniz 0.50 x 500 = 250 TL şeklinde olacaktır. Buna göre aylık bütçenizi 250 x 30 = 7.500 TL olarak hesaplamanız doğru olur.
Bütçe planlaması yaparken kullanıcı tepkileri ve geri dönüşlerini dikkate almanız gerekir. Satın aldığınız bazı kelimeler bir süre sonra işlevsiz hale gelebilir. Böyle bir durumda yeni anahtar kelimeler satın almanız gerekir.
Dijital reklam bütçesini bir ay içinde akıllıca kullanmak için Google Ads aracındaki önerilen günlük bütçe sekmesini açıp, inceleyebilirsiniz. Böylelikle bütün bir ay boyunca reklamlarınız Google arama motorunda görünür olacaktır.
Google Ads, doğru stratejileriniz olması halinde size, potansiyel müşterilerinize en uygun bütçeyle reklam verme olanağı sunar. İçeriğinizin SEO uyumlu olması ise reklam çalışmanızı en üst sıralara taşımanıza olanak tanır. Doğru anahtar kelime seçimleri, negatif anahtar kelimeleri kullanma, potansiyel müşteriye ulaşma konusunda oldukça önemlidir.
Sosyal Medya Bütçe Belirleme!
Bütçenizi reklam seti ve kampanya düzeyinde planlayabilirsiniz. İki farklı reklam maliyeti türü vardır. Bunlar günlük maliyet ve toplam maliyettir.
Günlük bütçe, bir reklam seti veya kampanya için her gün harcayacağınız tutarı ifade eder.
Bir günlük bütçe belirlediğiniz zaman, ortalama bir değer belirlersiniz. Yani Facebook, optimize edilmesini istediğiniz sonucu size her gün günlük bütçeniz kadar sunar. Ancak bütçeniz kampanyanızın devam ettiği süre boyunca eşit bir şekilde harcanmaz. Bazen günlük bütçenizin %25 üzerine çıkıldığı durumlar olabilir. Örneğin, günlük bütçeniz 10 TL ise Facebook’un bir günde 12,50 TL’ye kadar harcama yaptığını görebilirsiniz. Bu esneklik, Facebook’un reklamlarınızı yayınlarken size olabildiğince yüksek verim sunmasını sağlar.
Toplam bütçe, dijital reklam setinizin veya kampanyanızın toplam yayınlanma süresi boyunca harcayacağınız tutarı ifade eder.
Dijital reklamlarınızda toplam bütçenizden daha fazla ücret alınmaz. Standart yayın kullanıyorsanız Facebook, bütçenizi reklam setinizin yayın süresi boyunca eşit bir şekilde harcamak için çalışır. Bununla birlikte, Facebook belirli günlerde size daha iyi sonuçlar sunar. BU yüzden her gün aynı tutarda harcama yapılacağının garantisi yoktur.
Dijital reklam setinizin beş gün boyunca yayınlandığını düşünelim. Bu sürede 250 TL toplam bütçeye sahipseniz ilk iki günün her birinde 50 TL harcanır. Üçüncü günde daha fazla sayıda sonuç elde etme fırsatı doğarsa, Facebook 75 TL harcayabilir. Dördüncü günde önceki günler kadar iyi fırsat olmayabilir. Bu durumda Facebook yalnızca 25 TL harcanabilir. Beşinci günde ise 50 TL harcanarak toplam bütçeniz kadar reklam çıkılmaya çalışılır.
İlginizi Çekebilir: ”İnternet Sitesi Fiyatları”