Dijital Reklamcılık ile Nasıl Doğru Etkileşim Alınır?

Dijital reklamcılık, her gün biraz daha gelişen internetin sağladığı imkânlarla, sanal ortamlarda kurumların ve markaların tanıtımlarını yapmasına olanak tanımıştır. Bu reklam türü dijital reklamcılık olarak bilinir. Anında milyonlarca kişiye erişebilir ve markanızın adını geniş kitlelere rahatlıkla duyurabilirsiniz.
Dijital Reklamcılık Nedir?
Dijital reklamların en fazla yapıldığı ortamlar; haber siteleri, arama motorları ve sosyal medyadır. Bunlar, Google Ads reklamları (AdWords), Facebook Business ve Sosyal medya platformlarıdır. Dijital reklam ağları geleneksel reklama göre müşterilerle daha hızlı etkileşim kurabileceğiniz yerlerdir. Aynı zamanda doğru hedefleme ile sadece geniş kitlelere değil, hedef kitlenize de ulaşırsınız. Doğru etkileşimi almanız adına yaptığınız çalışmalar sayesinde, reklam bedeli için verdiğiniz ücretlerin kat kat fazlasını satış ve hizmet gelirlerinizle yeniden kazanırsınız.
Dijital Reklamlar ile DoÄŸru EtkileÅŸim Alma
Seçeceğiniz dijital reklam platformlarında reklam verirken, doğru etkileşimi almak adına dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bunlar reklam vereceğiniz platformun ihtiyaç ve özelliklerine göre farklılık gösterir. Örneğin Google Ads’de vereceğiniz reklamlarda doğru etkileşimi almak için doğru anahtar kelimeleri seçmeniz gerekir.
Hedef kitlenizin yapacağı aramalarda reklamlarınızın çıkması için doğru anahtar kelimeler kullanmanız oldukça önemlidir. Yine Google ADS üzerinden görüntülü reklam verecekseniz kullanacağınız görselin ilgi çekici olması gerekmektedir. Aynı zamanda hedef kitlenizi ve yayınlanacak siteleri ya da platformları belirlemeniz, reklamınızın etkileşimini artırmak için çok büyük önem taşır. YouTube’da video içi görüntülü reklam vermeyi düşünüyor olabilirsiniz. Ancak burada etkileşimi artırmak adına yayınladığınız reklamın özellikle ilk 5 saniyesinin etkili olması önemlidir. Bunun nedeni ise kullanıcıların 5 saniye sonra reklamınızın geri kalanını izlemeden atlayacak olmasıdır. Aslında atlama seçeneği olmadan 6 saniyelik kısa reklamlar da kullanabilirsiniz. Ancak bu şekilde de yine videonun süresi kısa olacağı için etkili bir içerik üretmeniz gerekecektir.
Dijital reklamcılığın en önemli ayağı olan sosyal medya platformlarında doğru etkileşimi almak, diğer platformlara göre daha meşakkatli bir süreçtir. Bu süreç içinde hedef kitleyi tanımanız önemlidir. Bununla birlikte belirlenen kitleye uygun içerik üretmek reklamların etkileşimini artırmada etkili olacaktır.
Farklı Dijital Reklamcılık Türleri Nelerdir?
Dijital pazarlamada birden fazla reklam türü yaygın olarak kullanılmaktadır. En sık kullanılanlardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz:
- Arama Reklamları: Arama motoru pazarlaması (SEM) dahilinde yayınlanan reklamlar, arama motoru sonuç sayfalarında görünür. Bunlar genellikle organik sonuçların üstünde yer alır. Bununla birlikte organik sonuçların yanında görünen metin reklamları da olabilir.
- Görüntülü Reklam: Görüntülü reklamlar resim veya animasyon gibi görsel öğelerin yer aldığı reklamlardır. Bununla birlikte metin öğelerinin de kullanıldığı; web sitelerinde, uygulamalarda ve cihazlarda görüntülenebilen çevrim içi reklamlardır. Bunlar bir web sitesi içeriğinin içinde görünürler. Aynı zamanda yanında da yer alabilirler.
- Çevrim İçi Video Reklamları: Bunlar video formatının kullanıldığı reklam türüdür. Yayın dışı video reklamlar, görüntülü reklamlara benzer yerlerde görüntülenmektedir. Bunlar genellikle web sitelerinde, uygulamalarda ve cihazlarda görünürler. Yayın içi video reklamlar, video içeriğinden önce, içerik sırasında veya içerikten sonra kullanıcının karşısına çıkabilir.
- İçerik Yayını Medyası Reklamları: Bu tür reklamlar, akış ile yayın (OTT) olarak da bilinir. Uydu veya kablo olmadan internet üzerinden sunulan bu reklam türü, içerik medyası içeriğinde görüntülenen belirli bir video reklam çeşididir.
- Sesli Reklamlar: Dijital reklamcılık bağlamında sesli reklamlar, müzik veya podcast yayını gibi çevrim içi ses içeriğinden de oluşabilirler. Bununla birlikte içerik sırasında ya da içerikten sonra oynatılan reklamlardır.
- Sosyal Medya Reklamları: Instagram, Facebook vb. gibi sosyal medya platformlarında yayınlanan sesli, görüntülü reklamlardır. Anında dönüşüm odaklı yayınlanır.
Dijital Reklamcılığın Maliyeti
Dijital reklamcılığın maliyeti, işleyeceğiniz reklamın formatına göre değişiklik gösterir. Tıklama başına maliyet veya tıklama başına ödeme (PPC) olarak bilinen bir format örneği olan bu formatta, bir kullanıcı, reklamınıza her tıkladığında ödeme yaparsınız. Başka bir tür olan formatta ise, bin gösterim başına maliyet vardır. Bu, 1.000 gösterim veya dijital reklamınızın gösterilme sayısı için belirli bir tutarı ödemeniz gereken modeldir. Fiyatı ise siz belirlersiniz.
Reklamınız istenen bir eyleme (örneğin alışveriş yap gibi) her yönlendirme yaptığında ödeme yapmak gibi başka modelleri de kullanabilirsiniz. Dijital reklamcılık, bir reklamın ne sıklıkta göründüğü, tıklandığı, satışa yol açtığı gibi birçok farklı şekilde ölçülebilmektedir. Bu nedenle fiyatlandırma, reklamın amaçlanan işlevine göre özelleştirilebilir.
İlginizi çekebilir: ”Drone Çekimi Fiyatları – Drone Çekimi İstanbul”