E-Ticaret Siteleri İçin SEO Rehberi

E-ticaret siteleri için SEO araçları, web sitenizi Google sonuç sayfalarında (SERP’ler) daha görünür hale getirmek için kullanılmaktadır. Bu yöntem, daha fazla trafik çekmenin ücretsiz bir yoludur. İyi sıralanmış bir sayfa daha fazla trafik alır. Dolayısıyla sayfanızın mümkün olduğunca üst sıralarda olması gerekir. Bu açıdan arama motorlarında öne çıkmak isteyen web siteleri için SEO oldukça önemlidir.
E-Ticaret Web Siteleri için SEO Neden Önemlidir?
Tüketiciler bir ürün veya hizmete ihtiyaç duyduklarında genellikle arama motorlarında bununla ilgili arama yaparlar. Bilgiye dayalı kararlar vermelerine yardımcı olacak seçenekler, ipuçları, karşılaştırmalar sonucunda ihtiyaç duydukları ürün veya hizmeti nereden alacaklarına karar verirler. Web siteniz SERP’lerde görünmüyorsa, nitelikli ve ilgili e-ticaret müşterilerine ulaşma imkanını kaybedersiniz. Ürünleriniz internette bir yere sahip olabilir. Ancak burada bulunabilir özellikte değillerse ürünlerinizi doğru kişilere ulaştırmanız imkansız.
NChannel’in bir araştırmasına göre insanların %44’ü çevrimiçi alışverişini Google araması ile yapıyor. Bununla birlikte E-ticaret sitelerine gelen tüm trafiğin %37,5’i arama motorlarından gelmektedir.
Peki bu durumda neler yapabiliriz? Aşağıdaki E-ticaret SEO Checklist maddelerini kontrol ederek daha iyi bir E-ticaret sitesi hacmi kazanabilirsiniz.
Anahtar Kelime Analizi
Anahtar kelime çalışması site mimarisi, url yapısı, içerik stratejisi gibi birçok unsurun temelini oluşturur. Peki bir e-ticaret sitesi için anahtar kelime araştırması nasıl yapılır?
Aslında bu çalışma çok basit:
- Sitenizdeki tüm sayfaları listelemeniz gerekir.
- Her sayfaya uygun anahtar kelimeleri bularak bunları eşleştirmeniz gerekir.
Bir anahtar kelimeyi kullanmaya başlamadan önce, üzerinde biraz araştırma yapmalısınız. İnsanların onu ne sıklıkla aradığını (anahtar kelime arama hacmi), ücretli reklam alanında ne kadar rekabetçi olduğunu (tıklama başına maliyet veya TBM) bilmelisiniz. Bununla birlikte anahtar kelimeyi kullandıklarında insanların ne aradığını bilmeniz size büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Anahtar kelime araştırma eğitimleri genellikle, “informational keyword” kategorisine fokuslanır.
Bunlar, insanların “nasıl yapılır” içeriğini keşfetmek için kullandığı, seçtiği bir arama motoruna yazdığı anahtar kelimelerdir.
“En iyi kahve nasıl demlenir” örneğinde olduğu gibi.
Informational anahtar kelimelerin e-ticarette yeri vardır. Ancak bunların çoğu ürün aramalarına göre şekillendirilir.
“en iyi kahve makinesi” örneği gibi.
Bu, anahtar kelime araştırması ürün odaklı anahtar kelime çalışmasıdır. Bunların hepsi göz önünde bulundurarak çalışmanızı yapmanız gerektiği anlamına gelir.
Genel olarak anahtar kelime araştırması niyetinize göre değişir. Bu anlamda dört tür kategori bulunmaktadır.
Commercial: Bu kategori “shop now” amacı olarak da anılmaktadır. Arama yapan kişinin harekete geçme (satın alma, abone olma, vb.) yönündeki asıl niyetini ifade eder. Genellikle bunlar, aşağıdaki anahtar kelime öbeklerini içerir:
Online satın al
Fırsatlar
Kupon Kodu
Ücretsiz kargo vb.
İnsanların bu tür aramaların bir sonucu olarak satın alma hareketini geçirme olasılıkları çok fazladır.
Informational; bilgi amaçlı niyet, araştırmacının sorgu hakkında daha fazla bilgi edinmeye istekli olmasıdır. Bu kullanıcılara doğrudan bir şey satmaya çalışmak ne yazık ki iyi bir fikir değildir. Bunun yanında tamamen bilgi amaçlı sorgular aşağıdaki değiştiricileri içerebilir:
Nasıl…
…Nedir?
Neden…
Transactional; Bu kategorideki kelimeler, ticari ve bilgi amaçlı niyetli olabilir. Yani, bu sorgular hem satın alma amacını hem de konsept hakkında daha fazla bilgi edinmeyi içerebilir. Doğru içerikle, bu aramayı yapan kişiler bir şeyler satın alabilir. Bununla birlikte dönüşüm hunisinde daha ileri bir yerden satın almaya ikna edilebilir. Bu sorgular şu kelimeler olabilir:
. . . incelemeler
En iyi . . .
. . . vs . . .
En iyi 10 . . .
Rakip Araştırması

E-ticaret siteniz için site içi optimizasyona nereden başlayacağınız konusunda bir fikriniz olmalıdır. Eğer yoksa, rakipleriniz en iyi seçeneğinizdir. Özellikle daha büyük rakipler, muhtemelen web sitelerini optimize etmek için gerekli adımları zaten atmışlardır. Siz de onların sırlarının çoğunu kendi web sitelerinden öğrenebilirsiniz.
Bir web sitesinin belirli bir anahtar kelime için optimizasyon yapıp yapmadığını anlamanızın bir yolu var mı? Tabi ki! Rakiplerinizin başlık etiketlerinde kullandığı SEO başlığını ve açıklamasını görmeniz mümkün. Bunun için Moz tarayıcı uzantısını kullanabilirsiniz.
Rakiplerinizin hem organik hem de ücretli aramada hangi anahtar kelimeleri sıraladığını görmeniz de mümkündür. Bunun için Ahrefs gibi araçları da kullanabilirsiniz.
Ana Sayfa Önemli!
Ana sayfa genellikle çoğu işletmenin SEO bütçesini ayırdığı yerdir. Web sitenizin optimize edilmesi gereken en önemli sayfalarından biridir. Bunun yanında kesinlikle odaklanmanız gereken tek sayfa ana sayfa değildir. Ancak ana sayfanızı iyi bir şekilde optimize etmeniz gerekir.
Ana Sayfa Başlık Etiketi
SEO başlık etiketi, site içi arama optimizasyon için çok önemlidir. Hedeflediğiniz ana anahtar kelime öbeği ile birlikte işletme adınızı da içermesi gerekir. Bu başlık etiketini 70 karakterden az olacak şekilde yazmalısınız. Aynı zamanda arama yapan ziyaretçilerin arama sonuçlarında görecekleri şekilde yazmanız gerekir.
Ana Sayfa Meta Açıklama
Ana sayfanızın meta açıklaması, işletmenizin 160 karakterlik bir açıklamasıdır. Bununla birlikte aramada başlık etiketinin altında da görünecektir. İnsanları web sitenizi ziyaret etmeye teşvik edecek şekilde yazmanız gerekir. Bu açıklama içerisinde anahtar kelimelerinizi kullanmanız önemlidir.
Ana Sayfa İçeriği
Ana sayfanızdaki içerik, ziyaretçilerin işletmeniz ve sunduğunuz ürünler hakkında net bir şekilde bilgi vermelidir. Bunun için ana sayfada en iyi birkaç ürününüzü ve benzersiz birkaç kategorinizi öne çıkarın. Bu sayfadan iç linkleme yapmayı da ihmal etmeyin.
Dağınık ana sayfalar, ziyaretçilerin kafasını karıştırabilir. Bunun yanı sıra arama motorlarının da kafasını karıştırabilir. Örneğin, birçok farklı kategoride ürün satıyorsunuz. Karışık bir ana sayfaya sahipseniz Google, ne sattığınızı ve ürünlerinizle kimi hedeflediğinizi belirlemekte zorlanır. Bu nedenle sitenizin sunduğu ürünler ve bu ürünlerin kategorileri konusunda çok kesin bilgileriniz olmalıdır.
Site Hiyerarşisi
Mağazanıza ürün ve kategoriler eklerken site mimarisini önemseyin. Özellikle, ana sayfanızdan ürün kategorilerine ve bunların içinde listelenen ürünlere kadar farklı bir gezinme hiyerarşisine sahip olmanız halinde yapmanız gereken şey şudur: hem kullanıcı hem de arama motoru botları için en temiz şekilde sunmanız gerekir.
Arama motoru botları, web sitenizdeki sayfalarınızı ve ürünlerinizi keşfeder. Bunu takip edilmesi kolay ve çok derin olmayan bir iç bağlantı yapısına dayalı olarak yapar. Arama motorları ve ziyaretçiler için temel kural vardır. Bu kural, insanların her şeye en fazla üç tıklamayla ulaşmasını sağlamaktır. Ana sayfadan, web sitenizdeki herhangi bir ürüne ulaşmak için sitenize gelen ziyaretçilerin en fazla üç tıklama yapmaları gerekir.
Dahili Bağlantı
Dahili bağlantılar iki temel amaç odaklıdır. Birincisi sayfaların birbirleriyle nasıl ilişkili olduğunu göstererek e-ticaret performansını artırmaktır. İkincisi ise ziyaretçileri sitenizi daha fazla keşfetmeye teşvik ederek sitede geçirilen süreyi artırmaktır. İlgili ürünlere veya bilgi açısından zengin blog makalelerine bağlantı vermeniz bu konuda etkilidir. Aynı zamanda bu bağlantılar, e-ticaret SEO’sunu geliştirmeye ve sitenizi kullanıcı yolculuğu için daha cazip hale getirmeye yardımcı olabilir.
Ürün Sayfalarına Dikkat!
Ürün sayfalarının işletmenizin can damarı olduğunu unutmayın. O yüzden enerjinizin çoğunu onları optimize etmek için harcayın. Birçok e-ticaret mağazası sahibi, her ürün hakkında birkaç satır metin yazar. Bununla birlikte ilgi çekici görseller ekler veya tanıtım videoları hazırlar. Google’ın bunları bulabilmesi için ürün sayfalarınız hakkında detaylı bilgi edinmesi gerekir. İşte üzerinde çalışmak istediğiniz belirli şeyler.
İlginizi çekebilir: ”SEO Uyumlu Web Sitesi Nedir? Ne İşe Yarar?”