JavaScript Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

JavaScript, web sitelerine etkileşim ve diğer dinamik özellikler eklemek için yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir. İstemci tarafı bir dildir, yani kodun web sunucusu yerine kullanıcının web tarayıcısı tarafından yürütüldüğü anlamına gelir. Bu, web sitelerinin sayfayı yenilemeye gerek kalmadan gerçek zamanlı olarak güncellenebilen form doğrulama, etkileşimli içerik ve duyarlı tasarımlar gibi özelliklere sahip olmasını sağlar.
Javascript Nedir?
JavaScript, web sitelerine etkileşim ve diğer dinamik özellikler eklemek için yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir. Geliştiricilerin dinamik sayfa güncellemeleri, etkileşimli formlar ve bir web sitesini yerel bir uygulama gibi hissettirebilecek gelişmiş efektler gibi şeyler oluşturmasına olanak tanır. JavaScript istemci tarafı bir dildir, yani bir sunucu yerine kullanıcının web tarayıcısı tarafından yürütülür. Bu, onu çeşitli farklı ortamlarda çalışabilen web tabanlı uygulamalar oluşturmak için popüler bir seçim haline getirir.
JavaScript Nasıl Kullanılır?
JS’i kullanmak için bir web tarayıcısına ve bir metin düzenleyiciye ihtiyacınız olacak. JavaScript kodu yazmak için Notepad veya TextEdit gibi basit bir metin düzenleyici kullanabilirsiniz.
- Metin düzenleyicinizi açın ve yeni bir dosya oluşturun.
- JavaScript kodunuzu dosyaya yazın.
- Dosyayı bir uzantıyla kaydedin (örneğin,
myscript.js
). - JavaScript’i dahil etmek istediğiniz HTML dosyasını web tarayıcınızda açın.
- Yeni oluşturduğunuz JavaScript dosyasına başvuran HTML dosyasına bir öğe ekleyin .
Bu, HTML dosyası tarayıcıda açıldığında JavaScript kodunu çalıştıracaktır.
JS HTML kodları içerisinde [removed][removed] tagları içerisinde kullanılabilir. Bununla birlikte harici bir iş uzantılı olarak da sayfaya sonradan çağrılabilir.
HTML İçinde Kullanımı
[removed]
//javascript kodları
[removed]
Dosya Halinde Çağrılması
[removed][removed]
JS, HTML (<html><html>) bloğunun içinde görevine göre yer alacağı bölümler bulunmaktadır. Genelde fonksiyonlar, JS dosyaları ve sayfaya etki edecek işlemler içinde yer alır. Bunlar <head><head> bloğu içindedir. Ancak bazı işlemler <body><body> bloğunun içinde de bulunabilmektedir.
Javascript Kullanım Alanları
JS, web sitelerinde etkileşimli öğeler oluşturmak için yaygın olarak kullanılan popüler bir programlama dilidir. Dinamik sayfa içeriği, form doğrulama gibi şeyler oluşturmak ve tıklamalar, üzerine gelme olayları ve daha fazlası gibi kullanıcı olaylarını işlemek için kullanılır. JS, ön uç web geliştirmede yaygın olarak kullanılır, ancak Node.js gibi teknolojiler aracılığıyla sunucu tarafında da kullanılabilir. JS, web geliştirme alanında çalışmak isteyen herkes için gerekli bir dildir.
JavaScript Kütüphaneleri
JS’in en çok kullanılan birkaç kütüphanesi şu şekildedir:
- jQuery
- React.js
- D3.js
- Anime.js
jQuery
jQuery, hızlı, hafif ve zengin özelliklere sahiptir. Bununla birlikte klasik bir JavaScript kitaplığıdır. 2006 yılında John Resig tarafından BarCamp NYC’de yapılmıştır. jQuery, MIT’den lisanslı ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım olduğu bilinmektedir. HTML belge işleme ve geçiş, animasyon, olay işleme ve Ajax için daha kolay çalışmayı mümkün kılar. W3Techs’e göre, tüm sitelerin %77,6’sı jQuery kullanmaktadır.
React.js
React.js (ReactJS veya React olarak da bilinir) açık kaynaklı, ön uç bir JavaScript kitaplığı olarak kullanılmaktadır. 2013 yılında Facebook’ta yazılım mühendisi olarak çalışan Jordan Walke, bu kitaplığın oluşturucusudur. Şimdi, MIT lisansına sahiptir. Bunun yanı sıra başlangıçta Apache Lisansı 2.0 altında yayınlandı. React, etkileşimli UI oluşturma işlemlerini kolaylaştırmak için tasarlandı.
D3.js
Veriye Dayalı Belgeler (D3) veya D3.js, geliştiricilerin verilere dayalı manipülasyonu belgelemek için kullandıkları kitaplıktır. 2011 yılında BSD lisansı altında sektöre kazandırılmıştır.
Anime.js
Sitenize veya uygulamanıza animasyon eklemek istiyorsanız bu kitaplık elinizdeki en iyi kaynaktır. Anime.js bulabileceğiniz en iyi JSkitaplıklarından biri Anime.js’dir. 2019’da piyasaya sürüldü. Bununla birlikte güçlü ancak basit bir API ile hafiftir.
JavaScript ile Neler Yapılabilir?
JS ile HTML sayfalarını düzenleyebilirsiniz. Bunu yaparken dinamik web sayfalarını rahatça hazırlayabilirsiniz. JS ile HTML’nin kaynak kodlarına müdahale edebilirsiniz. Aynı zamanda sayfa post işlemi yapabilir ve kullanıcıya mesaj gönderebilirsiniz.
JS kullanılan web sayfalarını düzgün görüntüleyebilmesi gerekir. Bunun için tarayıcınızın JS desteğine sahip olması gerekir. Şu anda kullanılan tarayıcıların çoğu JS’i destekleyen tarayıcılardır. JS web sayfası açıldıktan itibaren çalışmaya başlar. Bundan sonra sayfa kapanana kadar çalışmayı sürdürür. Web sayfaları, müdahale gerektiği anda kaynak kodları, web server ve yorumculardan milisaniyeler içinde geçer. Bu esnada bizim HTML adını vermiş olduğumuz bir dille render edilerek sayfayı isteyen tarayıcıya gönderir.
Bu kodların tarayıcıya geldiği an, web sayfasındaki bütün kodların çalışıp, işlemleri yapıp bize sonucu geri döndükleri andır. Aynı zamanda tüm işlemlerin bittiği andır. İşlemler sona erdiğinde statik bir görüntü göreceksiniz. JS, tam bu noktada devrededir. Burada karşımıza çıkan HTML kodlarından oluşmuş görüntü, JS sayesinde dinamik hale gelerek çalışır.
İlginizi çekebilir: ”Instagram Keşfet Sıfırlama Nasıl Yapılır?”