SEO Uyumlu Makale Nedir? Nasıl Yazılır?
SEO uyumlu makale, blog ve web sitesi içeriği yazarlarının en çok zorlandıkları konulardan biridir. Ancak bunun yanı sıra Google’ın da algılayabileceği, görünürlüğü yüksek içerikler hazırlamaktır. Her ne kadar iyi bir içerik üretilmiş olsa da o içerik SEO uyumlu değil ise bu içeriğin arama motorlarında görünürlüğü az olabilir veya sıralamada hiç yer almayabilir. Bu durumda Google botlarının da anlayabileceği bazı teknik kuralların dahil olduğu yazıların yazılması gerekmektedir. Bu şekilde yazılan yazılar, görünürlüğü arttıracağı gibi web sitesinin trafiğini de arttıracaktır. Bununla birlikte e ticaret sitelerinin pazarlama bütçe artırımına gitmeden büyümesinin en etkili yollarından biri içerde, SEO uyumlu makale bulundurmalarıdır. Sağlam bir otoriteye ve iyi bir backlink profiline sahip SEO uyumlu web siteleri her zaman arama motorlarında üst sıralarda yer alır.
SEO Uyumlu Makale Yazımı
SEO uyumlu bir makale yazmak için bazı önemli teknikler vardır. Bu teknikler aşağıdaki gibidir.
Anahtar Kelime Araştırması Yapmak
Makalenizi yazmaya başlamadan önce ilk olarak konu ile alakalı anahtar kelimeleri seçmeniz gerekir. En doğru anahtar kelime seçimi iyi bir araştırma gerektirir. Bunu yanı sıra iyi bir rakip analizine de ihtiyaç vardır. Kelime hacmi yüksek olan kelimeleri anahtar kelime olarak seçmeniz Google botlarının oldukça hoşuna gider. Bu aynı zamanda site görünürlük ve trafiğinizi de arttıracaktır. Konunuzun “en iyi araba markaları” olduğunu varsayalım. Arama motoruna bu sorguyu arattığınızda, arama butonunun hemen altında Google size en çok aranan sorguları ve kullanabileceğiniz anahtar kelime önerilerini sunacaktır.
Bununla birlikte anahtar kelime seçiminde işinizi kolaylaştıracak bazı araçlar bulunmaktadır. Bunlardan en iyileri Google Anahtar Kelime Planlayıcı, SemRush ve Ahrefs gibi araçlardır. Tabi bunların yanı sıra iyi bir SEO ajansı ile de anlaşabilirsiniz.
SEO Uyumlu Makale: Makalenin Uzunluğu
Daha önce 300 kelimelik ve bol içerikli siteler Google tarafından ön plana çıkarılırdı. Hatta içerik ne paylaşılırsa o sıklıkta trafik alınması beklenirdi. Günümüzde ise 1000-1500 kelimelik kaliteli ve daha az sıklıkta paylaşılan makaleler değerli olmaktadır. Bunun nedeni ise Google’ın getirdiği yeniliklerdir. Artık Google önceliğini bu tarz makalelere veriyor. Google kullanıcı deneyimini her zaman ön planda tutarak ilerler. Uzun yazılmış içeriklerin kullanıcı ihtiyaçlarını daha fazla karşılayacağı öngörülüyor. Bu nedenle içinde en az 1000 kelimelik içerikler barındıran siteler daha azla ön plana çıkmaktadır.
Başlıklar ve Alt Başlıklar
Başlık ve alt başlıklar okuyucuların içeriği daha kolay okuyabilmesi için önemlidir. Bu başlıklar SEO için de bir o kadar önem taşımaktadır. Genel olarak H1,H2,H3,…,H6 etiketi olarak devam eden başlıklar sayesinde Google, site otoritesini daha iyi anlar böylece makalenin ilk sayfada sıralanmasına destek olur. Her sayfada mutlaka 1 adet H1 etiketli ana başlık bulundurma kuralı vardır. Ardından H2 etiketli alt başlık ve sonrasında gerekli ise alt başlığın alt başlığı olarak yer alan H3 etiketli başlık sıralanır. Bu sıralama bu şekilde H6 etiketine kadar devam edebilir. Unutmamanız gereken en önemli şey, makalenizde yalnızca bir adet H1 etiketli başlık kullanmanızdır. Geri kalan h etiketlerini birden fazla kullanmanızda bir sakınca yoktur.
Görsellerin Optimize Edilmesi
Görseller, makalenizi ilgi çekici ve paylaşılabilir kılan en önemli unsurlardan biridir. Özellikle blog sitelerinde sıklıkla eklenen görsellere alt text eklenir. Bu sayede görselin Google botları açısından anlaşılabilir olması sağlanır. Bunun yanı sıra web sitesindeki görsellerin optimize edildiğinden emin olmanız gerekir. Çok büyük resimler sitenin yüklenme hızını yavaşlatır. Aynı zamanda kullanıcı deneyimini de düşürmektedir.
Geri Bağlantılar Önemli
Arama motorlarının içeriğinizin ilk sıralarda yer almasını sağlaması için fazla sayıda geri bağlantı almanız gerekir. İçerik içerisindeki backlinkler trafik getirir. Ancak bunun yanı sıra başka bir makaleniz ile arasında köprü görevi de görmelidir. Makalenizde eski içeriğinize geri bağlantı vererek daha yüksek sıralama almasını sağlayabilirsiniz. Bunu her yeni içeriğinizde bir öncekine geri bağlantı vererek bu köprüyü sağlamlaştırabilirsiniz. Bu şekilde arama robotlarının makalelerinizi daha rahat bulmasını sağlayabilirsiniz.
İçeriklerinizi Sık Sık Güncelleyin
Güncellenen içerikler her zaman için öne çıkmaya daha meyillidir. SEO uyumlu makaleyi yazdıktan sonra sonsuza kadar rahat olmanız söz konusu değil. Şunu unutmamalısınız, Google güncel olan içeriği çok sever. Ara sıra yararlı bilgiler ekleyerek makalenizi güncellemeniz, arama motorlarında makalenizin üst sıralara çıkmasına yardımcı olur. Yeni konularda makaleler üretmek yerine eski makaleleri geliştirmenizi tavsiye ediyoruz. Bu güncellemeleri de Google Search Console ile Google‘a anında indeksleterek, Google’un makalenizin yeni halini hemen tanımasını sağlayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: ”SEO Uyumlu Web Sitesi Nedir? Ne İşe Yarar?”